vredestein sneeuw
3pmsf
bib zen met das
kaart europa
winterlandschap
winterlandschap bos
winterlandschap kruispunt

Winterbanden en Sneeuwketting wetgeving in Europa

Onderstaande informatie is de stand per 1 oktober 2018. Deze informatie is van toepassing op voertuigen tot 3500 kg. Dus voor personenwagens, bestelwagens en lichte bedrijfswagens.

Er volgt per land een uitleg.

 

Wetgeving DUITSLAND

In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Dit is bij ijzel, sneeuw en gladheid door ijs en rijp. De aanbevolen profieldiepte is 4mm voor bovengenoemde auto’s.

 

De Duitse wetgeving maakt een onderscheid tussen banden die vóór 1 januari 2018 zijn geproduceerd. De leeftijd van de band is af te lezen op de zijkant “DOT”-code.

Het gaat om de laatste vier cijfers die het jaar en de week van de productie weergeven.

Voorbeeld 4017 is een band geproduceerd in week 40 van 2017. Een band met DOT-code 0418 is van week vier in 2018.

 

Een band van vóór 2018 is volgens de Duitse wet een winterband als die is voorzien van een M+S-codering op de zijkant van de band. Modder en Sneeuw. Deze banden worden nog tot 30 september 2024 als winterband aangemerkt. Na die datum voldoen ze niet meer als winterband voor de Duitse wetgeving. Een winter- of AllSeasonband die is geproduceerd vanaf 1 januari 2018 moet een sneeuwvloksymbool op de zijkant van de band hebben. Dan is het wettelijk een winterband. Alleen de M+S-codering voldoet dan niet meer.

 

Wetgeving FRANKRIJK

In Frankrijk zijn winterbanden verplicht op wegen waar dat met een bord staat aangegeven. Ook als er geen bord staat kan een automobilist die niet op winterbanden rijdt (mede)schuldig worden bevonden aan een ongeval.

 

Wetgeving ITALIË

Winterbanden zijn verplicht op wegen waar dat met een bord staat aangegeven. Die verplichting geldt in de periode van 15 november t/m 15 april. Ook als er geen bord staat kan een automobilist die niet op winterbanden rijdt de schuld van een ongeval krijgen. In het Aostadal zijn winterbanden of sneeuwkettingen verplicht in de periode van 15 oktober t/m 15 april. Voor voertuigen tot 3500 kg  geldt: van 15 mei t/m 15 oktober zijn winterbanden met een lager snelheidssymbool dan de maximumsnelheid van het voertuig in heel Italië verboden.

 

Wetgeving OOSTENRIJK

Winterbanden zijn van 1 november t/m 15 april verplicht bij winterse omstandigheden, zoals (natte) sneeuw en ijzel. Winterbanden moeten een minimale profieldiepte hebben van 4 mm.

 

Wetgeving ZWITSERLAND

Winterbanden zijn verplicht op wegen waar dat met een bord staat aangegeven en moeten minimaal 4 mm profiel hebben. Ook als er geen bord staat kan een automobilist die niet op winterbanden rijdt (mede)schuldig worden bevonden aan een ongeval.

 

Hieronder volgt nu per land de verplichting tot winterbanden en sneeuwkettingen en de periode dat deze verplichting geldt.

 

 

 

ALBANIË lokaal de verplichting tot winterbanden en sneeuwkettingen. Sneeuwkettingen van 1-11 t/m 30-4.

BELGIË geen verplichting tot winterbanden en sneeuwkettingen.

BOSNIË-HERZEGOVINA winterbanden verplicht van 15-11 t/m 15-4.
Sneeuwkettingen verplicht aan boord bij zomerbanden en bij winterse omstandigheden voor de aangedreven as. Van 15-11 t/m 15-4.

BULGARIJE winterbanden verplicht van 15-11 t/m 28-2. Sneeuwkettingen verplicht aan boord voor de aangedreven as. Van 1-11 t/m 31/3.

DENEMARKEN geen verplichting tot winterbanden maar wel aanbevolen in het winterseizoen. Sneeuwkettingen zijn alleen toegestaan op met sneeuw of ijs bedekte wegen.

DUITSLAND winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden zoals ijzel, sneeuw en gladheid door ijs en rijp. Sneeuwkettingen zijn verplicht bij borden voor de aangedreven as(sen).

ESTLAND winterbanden zijn verplicht van 1-12 t/m 28-2. Het is niet verplicht om sneeuwkettingen aan boord te hebben.

FINLAND winterbanden zijn verplicht van 1-12 t/m 28-2. Het is niet verplicht om sneeuwkettingen aan boord te hebben.

FRANKRIJK winterbanden zijn verplicht bij een bord. Het is niet verplicht om sneeuwkettingen aan boord te hebben. Er zijn wel uitzonderingen voor bepaalde gebieden. Kijk voor meer info op www.bandveilig.nl.

GRIEKENLAND geen verplichtingen tot winterbanden. Sneeuwkettingen zijn verplicht bij een bord voor de aangedreven as(sen).

GROOT-BRITTANIË geen verplichting tot winterbanden. Sneeuwkettingen zijn toegestaan op met sneeuw of ijzel bedekte wegen.

HONGARIJE geen verplichting tot winterbanden. Sneeuwkettingen zijn verplicht bij een bord voor de aangedreven as(sen).

IERLAND geen verplichting tot winterbanden. Sneeuwkettingen zijn toegestaan op met sneeuw of ijzel bedekte wegen.

ITALIË en SAN MARINO winterbanden zijn verplicht bij een bord. Sneeuwkettingen zijn verplicht bij een bord, en verplicht aan boord bij zomerbanden. Van 15/11 t/m 15-4.

KROATIË winterbanden zijn verplicht van 15-11 t/m 15-4. Sneeuwkettingen verplicht aan boord en bij bord voor de aangedreven as(sen). Van 15-11 t/m 15-4.

LETLAND winterbanden zijn verplicht van 1-12 t/m 1-3. Het is niet verplicht om sneeuwkettingen aan boord te hebben.

LITOUWEN winterbanden zijn verplicht van 10-11 t/m 31-3. Het is niet verplicht om sneeuwkettingen aan boord te hebben.

LUXEMBURG winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden zoals ijzel, sneeuw en gladheid door ijs en rijp. Sneeuwkettingen zijn niet verplicht.

MACEDONIË winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden en bij een bord. Van 15-11 t/m 15-3. Sneeuwkettingen zijn verplicht aan boord voor de aangedreven as(sen).

MOLDAVIË winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden. Van 1-12 t/m 1-3. Sneeuwkettingen zijn verplicht aan boord van 15-10 t/m 15-3.

MONTENEGRO winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden. Van 15-11 t/m 31-3. Sneeuwkettingen zijn verplicht aan boord voor de aangedreven as(sen).

NEDERLAND winterbanden zijn niet verplicht. Sneeuwkettingen niet toegestaan van 15-11 t/m 30-3.

NOORWEGEN winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden van 1-11 t/m 1e maandag na Pasen. Sneeuwkettingen zijn toegestaan van 1-11 t/m de 1e maandag na Pasen.

OEKRAÏNE winterbanden zijn niet verplicht. Sneeuwkettingen zijn niet verplicht om aan boord te hebben.

OOSTENRIJK winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden zoals sneeuw, natte sneeuw of ijs. Van 1-11 t/m 15-4. Sneeuwkettingen zijn verplicht aan boord te hebben voor de aangedreven as(sen). Van 1-11 t/m 15-4.

POLEN winterbanden zijn niet verplicht, wel aanbevolen. Sneeuwkettingen zijn verplicht bij een bord voor de aangedreven as(sen).

PORTUGAL winterbanden zijn niet verplicht. Sneeuwkettingen zijn verplicht bij bord voor de aangedreven as(sen).

ROEMENIË winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden zoals sneeuw, natte sneeuw en ijzel. Van 1-11 t/m 31-3. Sneeuwkettingen zijn verplicht aan boord bij zomerbanden en bij winterse omstandigheden.

SERVIË winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden zoals sneeuw, natte sneeuw of ijzel. Van 1-11 t/m 31-3. Sneeuwkettingen zijn verplicht aan boord bij bord. Mogen alleen gemonteerd worden in combinatie met winterbanden.

SLOVENIË winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden zoals sneeuw, natte sneeuw of ijzel. Van 15-11 t/m 15-3. Sneeuwkettingen verplicht aan boord. Gebruik alleen toegestaan bij met sneeuw of ijzel bedekte wegen. Van 15-11 t/m 15-3.

SLOWAKIJE winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden zoals sneeuw, natte sneeuw of ijzel. Van 15-11 t/m 31-3. Sneeuwkettingen zijn verplicht bij bord voor de aangedreven as(sen).

SPANJE winterbanden zijn verplicht bij een bord. Sneeuwkettingen zijn verplicht bij een bord.

TSJECHIË winterbanden zijn verplicht onder winterse omstandigheden zoals sneeuw, natte sneeuw of ijzel. Van 1-11 t/m 31-3. Sneeuwkettingen zijn verplicht bij een bord voor de aangedreven as(sen).

WIT-RUSLAND winterbanden zijn verplicht van 1-12 t/m 28-2. Sneeuwkettingen zijn niet verplicht.

IJSLAND winterbanden zijn niet verplicht. Sneeuwkettingen zijn niet verplicht en alleen toegestaan op met sneeuw en ijs bedekte wegen.

ZWEDEN winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden zoals sneeuw, natte sneeuw of ijzel. Van 1-12 t/m 31-3. Sneeuwkettingen zijn niet verplicht.

ZWITSERLAND winterbanden zijn verplicht bij een bord. Sneeuwkettingen zijn verplicht voor de aangedreven as(sen).